Kruisakkers 4, 4613 BV, Bergen op Zoom         info@pjansen.nl         088 - 706 0200

Op de werkvloer… Met Tim Vriens

Wie kan er mooier vertellen over zijn vak dan degene er dagelijks mee bezig is. Waar komt zijn of haar liefde voor het vak vandaan? Waarom hebben ze voor dit beroep gekozen? Wat is er nou zo mooi aan het vak? En hoe ziet z’n dag er eigenlijk uit? Deze week: Tim Vriens

‘JE LEERT ELKE DAGBIJ WANT TECHNIEK STAAT NIET STIL’

Wie kan er mooier vertellen over zijn vak dan degene er dagelijks mee bezig is. Waar komt zijn of haar liefde voor het vak vandaan? Waarom hebben ze voor dit beroep gekozen? Wat is er nou zo mooi aan het vak? En hoe ziet z’n dag er eigenlijk uit? Deze week: Tim Vriens

BERGEN OP ZOOM – Het bedrijf P. Jansen Installatietechniek B.V. is al jaren een bekende naam in Bergen op Zoom en verre omstreken. Het bedrijf bestaat dit jaar 85 jaar en is gevestigd aan de Kruisakkers vier te Bergen op Zoom. Ze maken onderdeel uit van de Kemkens groep, servicepartner van Essent, leveren maatwerk op het gebied van warmtetechniek en doen veel aan duurzame ontwikkelingen. Je kunt er terecht voor onder andere warmtepompen, cv-ketels, zonnepanelen, loodgieterswerk, venti­latietechniek, elektrotechniek en service en onderhoud (24/7storingsdienst). Ook hebben ze een internet- en balieverkoop voor zelfbouwers en particulieren.

Tim Vriens uit Bergen op Zoom is één van de medewerkers van het bedrijf. Hij is 33 jaar en werkt er al vanaf 2007. Eerst via een uitzendbureau en vanaf 2008 in vaste dienst. Op één maart is hij dan ook 12 ½  jaar werkzaam bij het installatiebe­drijf. Hij werkt als installatie monteur en is gespecialiseerd in centrale verwarmings­systemen. Hij verricht ook wel eens lood­gieterswerk maar houd zich voornamelijk bezig met de installatie en het onderhoud van verwarmingssystemen.

Avondstudie

Tim heeft eerst de LTS gedaan en is daarna gaan werken bij Maasair. Na de LTS is hij doorgestroomd naar het MBO. Eerst ging hij één dag in de week naar school en werkte hij vier dagen. Later werkte hij de hele week en studeerde ’s avonds. Hij heeft in totaal vijf jaar op school gezeten voor de opleiding installatietechniek en heeft diploma’s gehaald op niveau twee, drie en een klein gedeelte van niveau vier. Tim vertelt: “het was best zwaar om overdag te werken en ’s avonds nog te leren maar het is allemaal wel gelukt”.

Variatie

Tim doet zijn werk graag. “Ik heb onder andere vanwege de variatie in het werk voor dit vak gekozen”, zegt Tim. “Je hebt best veel vrijheid en elke dag is anders”. Vooral de afwisseling in zijn werk vind Tim wel fijn. Het leuke aan het werk is volgens Tim dat je elke dag bijleert want de techniek staat nu eenmaal niet stil. Zo af en toe zit het wel eens een beetje tegen en moet hij een tandje bijzetten om zijn werk op tijd af te krijgen. “Maar dat komt gelukkig niet zo vaak voor”, aldus Tim. Hij werkt vaak alleen maar heeft ook regelmatig een stagiaire bij zich om die het één en ander van het instal­latiewerk te leren. Hij werkt regelmatig bij particulieren aan huis maar ook wel in bijvoorbeeld kantoorgebouwen en scholen. Ook werkt hij veel voor woning­bouwverenigingen. Momenteel werkt hij aan een project waarbij er zo’n 700 cv-ketels moeten worden vervangen. Als de projecten wat groter zijn werken ze meestal met een team van twee of drie man.

Uitdaging

In de loop der jaren heeft Tim al best veel gezien. “Je komt regelmatig bij mensen thuis en als je dan op zolder moet zijn omdat daar de cv-ketel hangt dan zie je weleens wat”. Bij de één is het keurig netjes en bij de ander is het best rommelig. Echt vervelende dingen heeft hij gelukkig nog niet meegemaakt. Het is leuk als de mensen blij zijn met je werk en dat je hun probleem kunt oplossen. Voor Tim is dat dan ook de uitdaging van zijn vak. Hij werkt niet alleen in Bergen op Zoom, zijn werkgebied beslaat de hele regio West Brabant.

Werkdag

De werkdag van Tim begint ’s morgens om half acht en om half vijf is hij klaar. Hij is meestal al wat vroeger op zijn werk zodat hij zijn bus vast kan inladen. Hij rijdt in een grote bestelbus van de zaak want hij moet vaak materiaal en bijvoorbeeld cv-ketels meenemen naar de klant. Rond kwart voor acht vertrekt hij naar zijn eerste klant. Tegen vier uur gaat hij terug naar de zaak zodat hij zijn bus nog kan uitladen voordat hij om half vijf naar huis gaat. Over zijn toekomst maakt Tim zich niet zo veel zorgen. Hij kijkt niet echt vooruit maar hoopt dat hij zijn werk kan blijven doen en dat hij gezond blijft. Hij doet zijn werk met veel plezier en heeft het goed naar zijn zin. “Maar”, besluit Tim lachend “als ik morgen een grote prijs win in de loterij dan ben ik klaar met werken hoor.

 

Door Gea Vriens