Kruisakkers 4, 4613 BV, Bergen op Zoom         info@pjansen.nl         088 - 706 0200

Kemkens opent eigen Kenniscentrum met nieuwste technieken

Oss is een kenniscentrum rijker. Gisteren opende technische dienstverlener Kemkens het vernieuwde InstallOne: een hypermodern kenniscentrum waar het installatievak van de toekomst centraal staat. “Een ideale omgeving voor bbl-studenten, zij-instromers én ervaren monteurs die de nieuwste technieken en innovaties in het installatievak willen leren. Van het aansluiten van een aircosysteem tot en met het installeren van een complete warmtepomp.”

Nieuw is de leeromgeving op de Osse Talentencampus niet; al bijna zeven jaar heeft Kemkens hier zijn eigen bedrijfsvakleerschool. Maar omdat de technische ontwikkelingen in de installatiebranche zich in een extreem hoog tempo opvolgen – en (bij)scholing dus alsmaar belangrijker wordt – heeft het Osse bedrijf de omgeving verdriedubbeld in omvang. Het kenniscentrum moet gaan uitgroeien tot een ontmoetingsplek voor alle partijen met een rol binnen de energietransitie.

Maatschappelijke opgave

Volgens Kemkens-directeur Henri Elsen staan we voor een maatschappelijke opgave. “Zonnepanelen, warmtepompen, zonneboilers, aircosystemen, isolatie, ventilatie… de techniek holt voor ons uit. Om alle mensen te verzekeren van een energiezuinige en comfortabele woning, moeten we leerlingen en medewerkers zo goed mogelijk opleiden in duurzame technieken. Oók als ze al bij ons werken, want we willen – en kúnnen niet anders dan – een leven lang leren. Dat is precies wat we hier doen.”

Het kenniscentrum bestaat voornamelijk uit klaslokalen en proefopstellingen. “Een ideale omgeving voor bbl-studenten, zij-instromers én ervaren monteurs die de nieuwste technieken en innovaties in het installatievak willen leren”, aldus Elsen. “Van het aansluiten van een aircosysteem tot en met het installeren van een complete warmtepomp: door leren en de praktijk samen te brengen, blijven we helemaal bij.”

Impactvol vak

Toch is het kenniscentrum méér dan een leeromgeving, vertelt collega-directeur Joep Kemkens: “Het nieuwe kenniscentrum is een plek waar de kennis over de energietransitie centraal staat. Die gaan we hier proactief delen met onze opdrachtgevers, relaties en leveranciers. Dat moet ook, want ons vak is nog nooit zo relevant en impactvol geweest. Tegelijkertijd zijn de uitdagingen enorm, dus het is keihard nodig om de schotten tussen het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en overheden weg te halen.”

Ruimtevaarder André Kuipers sloot de opening af. Door het delen van zijn ervaringen en observaties vanuit een uniek perspectief, benadrukte hij het belang van verduurzaming en de energietransitie.