Kruisakkers 4, 4613 BV, Bergen op Zoom         info@pjansen.nl         088 - 706 0200

Gasunie gaat waterstof in Duitsland opslaan

Gasunie spant zich in om ook in Duitsland waterstof ondergronds te kunnen opslaan. Daarvoor doet het bedrijf mee aan een proefproject, waarbij twee zoutcavernes in de deelstaat Nedersaksen geschikt worden gemaakt voor de opslag van waterstof. Gasunie zal de twee ondergrondse holtes via een bovengrondse installatie met elkaar verbinden.

Met H2CAST, dat staat voor H2 CAvern Storage Transition, willen STORAG ETZEL en Gasunie met projectpartners grootschalige opslag van waterstof mogelijk maken in de zoutcavernes bij het Duitse Etzel.

De eerste stap hierin is een pilotproject, waarbij twee van de bestaande zoutcavernes geschikt gemaakt worden voor de opslag van waterstof. Gasunie zal daarbij de twee waterstofcavernes via een bovengrondse installatie met elkaar verbinden. Naar verwachting loopt het pilotproject tot 2026.

De locatie van de opslagcavernes in Etzel is strategisch gelegen door de perfecte verbinding met de Nederlandse en Duitse waterstofmarkt, nabij het toekomstige waterstofnetwerk HyPerLink van Gasunie en de Energy Hub Wilhemshaven.

Han Fennema, CEO Gasunie: “Waterstof gaat een belangrijke rol spelen in het toekomstige energiesysteem, vooral voor de verduurzaming van de industrie. Voor een goed functionerende waterstofmarkt is grootschalige opslag van waterstof een cruciaal onderdeel. Gasunie heeft de ambitie om zoutcavernes voor waterstofopslag te ontwikkelen in zowel Nederland als Duitsland.”

STORAG ETZEL is verheugd dat Gasunie heeft gekozen voor deelname aan het H2CAST-project in Etzel dat begin 2022 al van start is gegaan.

Boris Richter, Managing Director van STORAG ETZEL: “De industriële schaalbaarheid van de ondergrondse opslag maakt deze H2CAST-pilot uniek. Gasunie zal het projectconsortium optimaal versterken, wat van strategisch belang is voor de locatie Etzel. Het pilotproject is een startpunt voor een toekomstige waardeketen om de opschaling van de internationale waterstofmarkt mogelijk te maken.”

Het H2CAST-pilotproject wordt mede gefinancierd door de deelstaat Niedersachsen en de federale Duitse overheid.

STORAG ETZEL en Gasunie werken in dit pilotproject samen met de partners DEEP.KBB, DLR, HARTMANN Valves, SOCON en TU Clausthal.

Bron: www.bouweninstallatiehub.nl/