Waterzijdig inregelen is het in balans brengen van de cv-installatie. De installatie bestaat uit een ketel, leidingen en een aantal afgiftetoestellen (meestal radiatoren). Waterzijdig inregelen zorgt ervoor dat het warme water goed over de radiatoren wordt verdeeld. Iedere radiator krijgt dan de juiste hoeveelheid water.
De meeste traditionele woningen hebben drie verdiepingen en de cv-ketel hangt vaak op zolder. Bij een radiator die dicht bij de ketel hangt, is een kleine doorstroomopening radiator voldoende. Een radiator op de begane grond moet een grotere opening hebben om voldoende gevuld te raken. Dat is wat er bij waterzijdig inregelen gebeurt: voor iedere radiator (of ander afgiftetoestel) wordt de optimale doorstroomopening ingesteld.
Een waterzijdig ingeregelde cv-installatie functioneert beter en zuiniger. Als er onbalans in de installatie zit, krijgt een radiator die ver van de ketel hangt namelijk te weinig water. Die wordt dan maar heel langzaam – en waarschijnlijk slechts gedeeltelijk – warm, waardoor de ruimte niet op temperatuur komt.
Waterzijdig inregelen is nuttig als de bewoner aangeeft dat het niet lekker warm wordt in huis. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als de ketel is vervangen en de installatie daardoor niet meer in balans is. Vaak is dan ook het hoge gasverbruik een reden om aan te nemen dat er iets niet goed is.
Goed waterzijdig inregelen is ook erg belangrijk als een klant van plan is om een (hybride) warmtepomp te laten installeren. De installatie moet dan goed in balans zijn, want dan zal de warmtepomp het beste werken. Waterzijdig inregelen levert dus een energiebesparing op en zorgt ervoor dat de installatie optimaal presteert. Met een comfortabel verwarmde woning als resultaat.
Waterzijdig inregelen kan door het verschil te meten tussen de temperatuur van het ingaande en het uitgaande water van een radiator. Stel de regelbare ventielen vervolgens zo in dat de temperatuur van het uitgaande water ongeveer 25% lager is dan de binnenkomende temperatuur. Op dat moment geeft de radiator de juiste hoeveelheid warmte aan de ruimte af. Voor deze methode is het nodig dat de cv-ketel in bedrijf is, want alleen dan kun je de in- en uitgaande watertemperaturen meten.
Een andere methode is om de radiatoren van instelbare dynamische afsluiters te voorzien. Die kunnen – afhankelijk van het vermogen van het verwarmingselement en de instellingen van de installatie – op verschillende regelstanden ingesteld worden.
Voordat je aan het plaatsen van de dynamische afsluiters gaat beginnen, is het noodzakelijk om de installatie af te tappen. De volgende stap is de bestaande radiatorafsluiters van de radiatoren afhalen en de dynamische afsluiters erop zetten. Vul daarna de installatie weer met water en ontlucht het systeem.
Voor het daadwerkelijke inregelen maak je gebruik van een app. Daarmee kun je de dynamisch inregelbare afsluiters precies op het juiste watervolume instellen. De laatste stap is de maximale capaciteit van de cv-ketel in balans brengen met de maximale capaciteit van de cv-installatie. Al met al is het waterzijdig inregelen van een cv-installatie ongeveer een halve dag werk. Afhankelijk van het aantal radiatoren en eventuele onvoorziene omstandigheden.
Bron: www.bouweninstallatiehub.nl