Kruisakkers 4, 4613 BV, Bergen op Zoom         info@pjansen.nl         088 - 706 0200

Verlichting en noodverlichting

Als erkend installateur kan P.Jansen Installatietechniek de complete installatie van uw verlichting verzorgen. Wij hebben jarenlange ervaring in het leveren en monteren van verlichtingsinstallaties en werken uiteraard conform de geldende normen.

LED verlichting is zeer efficiënt, duurzaam en milieuvriendelijk. Daarnaast biedt het talloze mogelijkheden voor wat betreft de lichttoepassingen. Hieronder informeren we u over wat LED verlichting nu precies is, en wat de voordelen zijn ten opzichte van andere soorten verlichting.

Wat is LED verlichting?

LED is een afkorting voor Light Emitting Diode. Simpel gezegd is LED verlichting een elektronische lichtbron die (in tegenstelling tot bijvoorbeeld een ouderwetse gloeilamp) geen gebruik maakt van verbranding. Een LED is een elektronisch halfgeleider component dat licht uitstraalt wanneer er een elektrische stroom in de juiste richting doorheen wordt gestuurd. Het licht wordt dus rechtstreeks uitgezonden. De kleur die door een LED wordt uitgezonden, wordt bepaald door het halfgeleider materiaal waar de LED uit is opgebouwd. Het is tegenwoordig mogelijk om LEDs in elke denkbare kleur te maken.

De voordelen van LED verlichting

  • Het geeft direct en constant licht: Flikkerende TL buizen zijn vaak één van de grootste ergernissen in kantoorpanden of winkels. Het flikkeren is dusdanig minimaal dat we het zelf niet echt doorhebben, maar onze ogen wel; die worden er moe van. LED verlichting flikkert niet, maar geeft een directe, constante lichtverspreiding. Het is dan ook een stuk rustiger voor uw ogen.
  • LED bevat geen zware metalen. In tegenstelling tot reguliere TL buizen en gloeilampen bevatten LED TL buizen geen zware metalen, zoals kwik. Ze zijn dus een stuk beter voor het milieu.
  • LED gaat langer mee: Een normale TL buis gaat ongeveer 10.000 branduren mee. Een gloeilamp slechts 1000 tot 15000 branduren. LED lampen daarentegen hebben een brandtijd tussen de 30.000 en 50.000 uur. Ze gaan dus vele jaren langer mee.
  • U bespaart tot wel 60% meer energie: Veel andere soorten verlichting, zoals gewone TL buizen, zetten een groot deel van de energie die ze verbruiken om in warmte. Een LED buis daarentegen, zet het grootste deel van die energie om in licht. Een normale TL buis van anderhalve meter verbruikt al gauw 58 Watt. Een LED buis van hetzelfde formaat verbruikt zo’n 22 Watt. Dat is minder dan de helft. U kunt dus tot wel 60% aan energiekosten besparen.
  • LED verlichting heeft een grote schakelcyclus. Halogeenlampen hebben doorgaans een schakelcyclus van 8000. Dat wil zeggen dat u de halogeenlamp 8000 keer aan en uit kan zetten voordat deze niet meer werkt. Voor spaarlampen ligt dit aantal al een stuk hoger, maar voor LED verlichting ligt de schakelcyclus op zo’n 50.000 keer.

Waarom noodverlichting?

Noodverlichting is er in de eerste plaats om bij een stroomstoring een gebouw veilig te kunnen verlaten. Als de stroom wegvalt en het ineens donker is, kan dat leiden tot verwarring, desoriëntatie en soms zelfs angst. Noodverlichting stelt mensen in staat (gevaarlijke) processen veilig te beëindigen, zich te oriënteren op hun omgeving en de weg naar de dichtstbijzijnde nooduitgang te vinden. Het helpt paniek te voorkomen en verkleint de veiligheidsrisico’s.

Als u noodverlichting heeft dan is het goed om te weten dat de accu’s zo’n 3 tot 5 jaar meegaan. Het is dan ook, op zijn minst, verstandig om dit elk jaar te laten controleren. Het systeem moet overigens ook voldoen aan de eisen conform NEN 1010 en de eisen van de brandweer. P. Jansen Installatietechniek verleent deze service en biedt oplossingen voor zowel binnen als buiten.